Publicat la 09.09.2022

Sfaturi pentru întreținerea blaturilor din lemn masiv

Alegerea mobilei se poate dovedi problematică în situația în care nu dispunem de informațiile necesare unei decizii documentate. Este important ca înainte de alegerea unei piese de mobilier să ne familiarizăm și cu materialul din care este confecționată respectiva piesă, lucru recomandat în special în ceea ce privește blaturile, fie ele de lucru fie aferente meselor. În articolul de față vom discuta despre blatul din lemn masiv, despre punctele forte dar și despre dezavantajele acestuia.

Blatul din lemn iese în evidență foarte ușor fiind un material frumos și elegant. Un blat de lemn va genera automat o ambianță caldă și plăcută în orice bucătărie, și va oferi confort persoanelor care vor pregăti și vor servi masa. Blatul de lemn este un suport ideal pentru orice activitate desfășurată în bucătărie. De obicei acest blat din lemn masiv este confecționat dintr-un lemn prețios și de calitate superioară. Acest material este ușor de curățat și disponibil într-o varietate mare de modele. Durata de viață a acestui blat este foarte mare însa cu condiția ca blatul să fie bine intreținut. În caz contrar, pot apărea zgârieturi, decolorare și deteriorare.

Cum putem să intreținem blatul din lemn masiv?
Este important ca orice blat, dar în special cel de lemn masiv, să fie curățat după fiecare utilizare. Blaturile de lemn sunt foarte rezistente și utile, dar se deteriorează, în special, la contactul cu apa. De aceea este important ca în locurile unde știm că apare apa frecvent, să avem o grijă mai mare. O atenție deosebită ar trebui avută în zona unde există și chiuvetă; este important ca după ce folosim chiuveta să avem grijă să nu lăsăm apă pe suprafața blatului. Blatul trebuie șters repede dacă ați vărsat ceva deoarece lichidele pot pătrunde în porii materialului. Apa care rămâne mult timp pe suprafața materialului îl va decolora sau înnegri. Pe lângă aceste măsuri pe care le putem lua ușor si fără prea mare efort, mai exista posibilitatea să apelam la substanțe care tratează blatul pentru rezistență la abur, temperaturi mari și umezeală. De exemplu, puteți apela la ulei mineral pentru impermeabilizare, sau la tratament cu poliuretan atât pe dedesupt cât și pe fața de lucru. Uleiul mineral creează o suprafață inertă, care nu lasă bacteriile să se dezvolte.

De asemenea, o atenție deosebită trebuie să acordați acestui material și când gătiți. Mai concret, o tigaie încinsă pusă pe blat va lăsa urme rapid. Blatul de lemn masiv se poate deteriora ușor în contact cu obiecte încinse, precum tigaia, și se poate zgâria ușor la contactul cu un cuțit. Totuși avantajul foarte mare pe care îl are lemnul masiv este ca astfel de greșeli pot fi „corectate” destul de ușor folosind șmirghelul și prin re-tratarea cu ulei. Blatul de lucru se poate proteja cu ulei de in, nefiert. Pentru început se folosește un strat abundent, după 24 de ore se curăță excesul. Manevra se repetă, însă se pune mai puțin ulei. La sfârșit se freacă cu o cârpă până capătă luciu. Acest ulei, de in, nu este un produs toxic, deci se poate folosi fără probleme în zonele de preparare a hranei.

În concluzie, un blat din lemn masiv este o alegere foarte bună fiind un material elegant și rezistent, însă care necesită puțin mai multă atenție în întreținere și tratare regulată cu ulei.