Publicat la 09.09.2022

Rolul și importanța designerului în amenajarea unui spațiu

Orice spațiu, fie că este privat sau public, ar trebui să fie sigur și funcțional, însă odată ce aceste două condiții sunt îndeplinite trebuie să ținem cont de aspectul locului. Uneori, inconștient, acest lucru se dovedește chiar mai important decât alte aspecte. Mulți vor ocoli locurile cu aspect precar sau inestetic. Societatea modernă pune foarte mult accent pe imagine, în toate domeniile vieții, inclusiv în amenajarea unui spațiu. Un designer se ocupă tocmai de toate aceste aspecte: imagine, siguranță și funcționalitate.

Rolul unui designer este de a se asigura că amenajarea spațiului este conformă cu expectațiile angajatorului, că este estetică, că asigură confort fizic și emoțional, că este utilă – practică, sigură și că va crea o atmosfera placută. Spațiul în care trăim sau ne desfășurăm activitatea ne reflectă personalitatea; un designer va știi cum să țină cont de toate dorințele dumneavoastră și să le combine în așa fel încât stilul, culorile și utilitatea spațiului să fie optime. De reamintit faptul că un designer nu se ocupă doar de imagine și impactul vizual, ci acesta se ocupă și de funcționalitatea spațiului. Designerul va știi cum să aleagă și să aranjeze mobilierul și obiectele astfel încât acestea să fie exact pe gustul tău și foarte facil de utilizat. Designerul creează deci un spatiu care este funcțional, eficient și sigur, de asemenea îmbunătățește calitatea spațiului de lucru și a mediului de viață.

Poate unii dintre dumneavoastră vor spune: „Aș putea sa mă ocup și eu de aceste aspecte”. Da, este adevarat, însă astfel veți deveni un decorator. Un designer este instruit profesional în planificarea și amenajarea spațiului. Designerii trebuie să treacă de examene stricte și să fie licențiați pentru a se ocupa de amenajare. Atât designerii cât și decoratorii sunt preocupați de estetică, de stil și de starea de spirit transmisă; designeri insă, au competențe învățate și complete care includ o foarte bună ințelegere a: siguranțeiîn locuință – evaluarea riscului de incendii, fum, materiale ignifugate, propagare a flăcării; standarde referitoare la nevoile persoanelor cu handicap sau in vârstă și a altor grupuri cu nevoi speciale; cunoștințe legate de erogonomie; de calitatea și cantitatea obiectelor de iluminatacustică și transmisia de sunet; diferențe care apar între planificarea spațiului pentru facilități publice si private, dar și cunoștințe despre construcții.

Un decorator functionează numai cu decorul, suprafața – vopsea, tesatura, mobilierul, obiectele de iluminat si alte materiale; însă designerul trebuie să privească la mult mai mult decat aspectul estetic și să se asigure de o funcționalitate optimă și siguranță în spațiul pe care îl amenajează.