Materialele compozite – un agregat de minerale naturale, rășină acrilică și pigmenți naturali – sunt noua generație pentru producția de mobilier și reprezintă o alegere deosebit de inspirată din foarte multe motive. Aceste materiale permit multiple prelucrări, fiind din acest motiv pretabile pentru o gamă largă de aplicații. Ele se pot grava, se pot colora iar prin anumite proceduri pot căpăta absolut orice forme dorite. Bucăți din plăcile de compozit pot fi lipite astfel încât îmbinările între ele să fie aproape invizibile. Sunt rezistente la uzură și ușor de întreținut.
Ca și aplicații, așa cum menționam anterior, acestea sunt multiple: materialele compozite pot fi folosite la placarea fațadelor de clădiri, pentru realizarea mobilierului de recepții de hoteluri, clinici, săli de așteptare în aeroporturi, balustrade, mobilier pentru centrele comerciale etc.
O zonă pentru care materialele compozite reprezintă o alegere prioritară este zona de clinici, spitale. Design-ul în domeniul sanitar trebuie să aibă ca scop primordial prevenirea infecțiilor. De aceea toate suprafețele de lucru trebuiesc alese în consecință. Având o suprafață fină, lipsită de pori, materialele compozite au o rată de retenție a bacteriilor extrem de mult diminuată, dispunând în consecință de proprietățile igienice necesare spațiilor cu destinație sanitară.
Un alt avantaj major al materialelor compozite este faptul că ele pot fi reparate, recondiționate și refinisate mat sau lucios în repetate dăți, lucru care nu prea este posibil dacă vorbim de alte materiale utilizate pentru producția de mobilier. Oricum, cu o îngrijire adecvată aceste suprafețe sunt garantate împotriva defectelor de fabricație și instalare chiar și 10 ani.
O noutate introdusă de unii producători de astfel de materiale este că acestea pot avea și funcția de încărcare pentru tablete și smartphone-uri.
Printre cele mai utilizate astfel de materiale sunt: Kerrock, Hi-Macs, Corian.