În urmă cu puțin timp a avut loc un eveniment tragic care a zguduit țara noastră, accidentul de la clubul Colectiv. Accidentul a atras atenția în multe feluri, dar unul dintre aspectele foarte importante a fost necesitatea de a spori siguranța în localurile publice. Colectiv a tras un semnal de alarmă asupra unei reale posibilități de incendiere rapidă a unui spațiu. Este foarte important ca pe viitor astfel de riscuri să fie diminuate cât de mult posibil. Legea în sine, prin Normativul de siguranță la foc P118/1999, obligă la asigurarea unui grad de rezistență la foc încă de la proiectarea unei construcții. Una dintre modalitățile prin care se poate îmbunătăți gradul de siguranță și se poate diminua semnificativ probabilitatea confruntării cu un astfel de eveniment nefericit, este folosirea materialelor ignifugate.
Materialul ignifugat este acel material care acoperă sau impregnează un material combustibil, cu scopulde a mări rezistența acestuia la ardere, dar și pentru protejarea împotriva acțiunii focului. Ignifugarea corect executată va localiza incendiul în punctul focarului, astfel vor fi limitate ulterioarele daune, provocate de arderea și aprinderea altor materiale de construcții. Ignifugarea joacă astfel un rol de barieră, sau poate ajuta ca arderea sa devină mai lentă și să nu se extindă. Un alt avantaj constă în faptul că mărește posibilitatea de intervenție din interior, fără a se ajunge la un incediu de proporții. Orice local deschis traficului public ar trebui sa considere această soluție simplă si rapidă. Materialele ignifugate pot acoperi o varietate de obiecte, se pot achiziționa scaune tapițate cu material ingnifugat, banchete fabricate din material ignifugat, tapițerii, dar și materiale de construcție: tavane, inchideri sau mascări finisate. Se recomandă acoperirea cu materiale ignifugate a tratamentelor termice și acustice interioare. Un alt aspect de care trebuie să se țină cont este că anumite materiale sunt ușor aprinzibile, de exemplu: materialele plastice, fibra naturală sau lâna.
Totuși, uneori nu este recomandată utilizarea materialelor ingnifugate, de exemplu în cazul în care materialul pe care dorim să-l acoperim este în contact permanent cu atmosfera unde există umiditate de 70%. Niciodată nu se va ignifuga o construcție cu o destinație precum depozit alimentar, părtile aparente ale finisajului din interior sau a altui element de construcție. Pentru sporirea siguranței, se mai pot utiliza instalații de stins incendii, instalații de semnalizare, deasemenea mijloace de primă intervenție.